www.tegyunkajovonkert.hu

Törökbálinti Újság - 2009/3


(-te)

Pálinka, mint hungarikum

Mit nevezhetünk pálinkának?
A 2002. július 1-jén életbe lépett magyar előírás rendelkezik a pálinkáról. Ez alapján csak azok a termékek nevezhetők pálinkának, melyek 100%-os gyümölcspárlatok, azaz nem finomszesz és aroma hozzáadásával készülnek, és minimum 37,5%-os alkoholfokkal rendelkeznek. Az Európai Uniós jogszabályoknak megfelelően a pálinka szót csak Magyarország és 4 osztrák tartomány használhatja.

Az MMMH Bor-bár 2009-es programja az egyik legreményteljesebb hungarikum, a pálinkák világába enged bepillantást. Február első hetében az Agárdi Pálinkafőzde - Demeter Attila Ákos területi vezető és sommelier szakszerű kalauzolásával - hozta el, ismertette, kóstoltatta termékeit.

Mindenekelőtt néhány téves alapvetéssel kell leszámolnunk a pálinka kultúrával kapcsolatban. Kiváló pálinka csakis hibátlan, érett, tiszta, zamatos gyümölcsökből készülhet, felejtsük el a hullott, túlérett, hibás, erjedésnek induló alapanyagról szóló korábbi történeteket. A főzdék olyan speciálisan híres aromájú gyümölcsöket szereznek be, mint a besztercei szilva, a kajszi barack, a jonatán alma, és még sorolhatnám. Sőt, a borokhoz hasonlóan az egyes évjáratokat is megkülönböztetik, hiszen egy adott év időjárási eseményei erősen befolyásolják az alapanyag minőséget. A gyümölcsöt gondosan átválogatják, tisztítják, kimagozzák, birs esetén még hámozzák is.
A második fázis az erjesztés, ami patika tisztaságú krómacél tartályokban, szabályozott hűtéstechnika mellett három hétig tart.
Ezt követi a lepárlás, ami egy tartály és csőkombinációk sokaságából álló zárt rendszerben, a régi, elterjedt technológiával szemben két lepárlás helyett egyetlen lépcsőben történik. Ma ez az eljárás világviszonylatban is a legkorszerűbbnek számít.
A desztilláció után a pálinkát rozsdamentes tartályokban, az alma és a szilva esetében tölgyfahordókban érlelik.
A fogyasztási kultúra tekintetében is volt mit tanulnunk. A pálinkát kizárólag szobahőmérsékleten illik kínálni, és illatos, intenzív gyümölcsíz élménye miatt sokkal inkább alkalmas az ételsorok végén, mint aperitif italként. Ha közvetlenül borokat fogyasztunk utána, a borok élvezetét is csökkentheti egy-egy karakteres pálinkával felvezetett étkezés.
Az Agárdi Látogatócentrumban, ahol a pálinkafőzés és –kóstolás élményében is részesülhetünk (www.agardi.hu), kemencében sült szezonális finomságokkal, kulináris élményekben is lehet részünk. A feltálalt ételek majd mindegyikében finoman megbúvik egy-egy saját pálinkával fűszerezett, egyedi íz-világ.

Fantázia serkentőnek álljon itt egy farsangi ételsor ajánlat:

- Kocsonyában dermesztett, érlelt alma pálinkával bolondított főtt-füstölt tarja, tormás almapürével. Ajánlott ital: érlelt alma pálinka
- Kökény pálinkával pácolt szarvas bélszín vörösboros, pikáns szedermártással és burgonyafánkkal. Ajánlott ital: kökény pálinka
- Farsangi fánk pálinkás házi baracklekvárral. Ajánlott: kajszibarack pálinka

Az Agárdi Pálinkafőzdét 2003-ban, zöldmezős beruházásként három magyar tulajdonos alapította. Hogy értették a dolgukat, azt a 2004-től minden évben elhódított arany-, ezüst-, és bronzdíjak jelzik, melyeket a legrangosabb nemzetközi pálinkaversenyen, a Destillatán több termékükkel érdemeltek ki. Évi 96 ezer üveget töltenek meg, némelyik termék, mint a legújabb Agárdi Szivar aszútörköly pálinka 1000 üvegje már az év elején elfogyott.

A Bor-bár 2009-es programjának továbbra is a csinos Farkas Kata a háziasszonya, ő kínálta a megjelenteknek ügyes kis kétcentes töltögetővel a speciális tulipánforma pálinkás poharakba a bemutatandó pálinka félét. Az apró finomságokkal (sajtok, dió, olajbogyó, alma) közömbösítve az előző kóstolás zamatait, láthattunk neki a következő pálinkának. Szilvapálinkával kezdtük, ezt követte egy muskotályos szőlőpálinka (talán ez kapta a legtöbb dicséretet!), majd egy körte-, egy érlelt almapálinka, a nem mindennapi cigánymeggy (nálam ez nagyon bejött). A trópusi termékcsaládból egy banán, gránátalma meg még egy harmadik trópusi gyümölcs egzotikus íz-világának elegyét élvezhettük. Azt is megtanultuk, a sorrend se véletlen: a kevésbé jellegzetes, karakteres ízektől kell feljutni az illat-íz élmények csúcsára. Ebben az élvezetes kalandban Kocsonyai Péter kellemes zongorajátéka is hangulatos kíséretül szolgált.

Fantázia serkentőnek álljon itt egy farsangi ételsor ajánlat:

- Kocsonyában dermesztett, érlelt alma pálinkával bolondított főtt-füstölt tarja, tormás almapürével. Ajánlott ital: érlelt alma pálinka
- Kökény pálinkával pácolt szarvas bélszín vörösboros, pikáns szedermártással és burgonyafánkkal. Ajánlott ital: kökény pálinka
- Farsangi fánk pálinkás házi baracklekvárral. Ajánlott: kajszibarack pálinka

Az Agárdi Pálinkafőzdét 2003-ban, zöldmezős beruházásként három magyar tulajdonos alapította. Hogy értették a dolgukat, azt a 2004-től minden évben elhódított arany-, ezüst-, és bronzdíjak jelzik, melyeket a legrangosabb nemzetközi pálinkaversenyen, a Destillatán több termékükkel érdemeltek ki. Évi 96 ezer üveget töltenek meg, némelyik termék, mint a legújabb Agárdi Szivar aszútörköly pálinka 1000 üvegje már az év elején elfogyott.

A Bor-bár 2009-es programjának továbbra is a csinos Farkas Kata a háziasszonya, ő kínálta a megjelenteknek ügyes kis kétcentes töltögetővel a speciális tulipánforma pálinkás poharakba a bemutatandó pálinka félét. Az apró finomságokkal (sajtok, dió, olajbogyó, alma) közömbösítve az előző kóstolás zamatait, láthattunk neki a következő pálinkának. Szilvapálinkával kezdtük, ezt követte egy muskotályos szőlőpálinka (talán ez kapta a legtöbb dicséretet!), majd egy körte-, egy érlelt almapálinka, a nem mindennapi cigánymeggy (nálam ez nagyon bejött). A trópusi termékcsaládból egy banán, gránátalma meg még egy harmadik trópusi gyümölcs egzotikus íz-világának elegyét élvezhettük. Azt is megtanultuk, a sorrend se véletlen: a kevésbé jellegzetes, karakteres ízektől kell feljutni az illat-íz élmények csúcsára. Ebben az élvezetes kalandban Kocsonyai Péter kellemes zongorajátéka is hangulatos kíséretül szolgált.

 

Hogyan lett a pálinka hungarikum
Amikor a pálinka szó használatáért küzdött az Uniós testület előtt a román és a magyar delegáció vezetője, a következő esemény zajlott le. Arra a kérdésre, hogy ki hogyan tudja megindokolni saját álláspontját, mármint, hogy országa nyelvében jelent meg először ez a szó, s ezért országának volna kizárólagos joga használni, a magyar Külügyminisztérium képviselője felütötte a román nyelv értelmező kéziszótárát, ahol palincă címszó alatt a következő magyarázat volt olvasható: „A palincă magyar eredetű, gyümölcsből erjesztéssel és lepárlással készülő szeszesital.” Az Európai Uniós bizottság ezzel a kérdést eldöntöttnek tekintette, hiszen ha maguk a románok is „magyar eredetűnek” nevezik az italt, akkor az tényleg csak magyar lehet. Így kapta meg Magyarország a kizárólagos szóhasználat jogát.

 


Forrás: Törökbálinti Újság - 2009/3